Deși noi nu suntem adepții banilor strânși cu grămada și ținuți la saltea, credem că orice buget sănătos trebuie să cuprindă o categorie special destinată economiilor.
Economiile pe care noi le considerăm esențiale sunt următoarele
- Fond de urgență – reprezintă valoarea a 3-6 luni de cheltuieli de bază. Altfel spus, dacă azi nu ai mai avea nici un venit, fondul de urgență trebuie să acopere toate cheltuielile esențiale pentru câteva luni, timp în care să te poți repune pe picioare.
- Fond de neprevăzute – acest fond face referire la cheltuielile care pot aparea si pe care nu le avem prinse in cheltuielile lunare, cum ar fi o reparatie la mașina. Tot timpul când ni se strică mașina, ne ia prin surprindere, deși știm cu toții că aceste mașinării nu sunt bullet-proof.
- Fond de economii – de tip pensie privată, asigurare de viață, asigurare de sănătate, fond de economii pentru copii etc.
Cum mă organizez în această direcție.
* Stabilesc categoriile pentru care vreau să pun bani deoparte;
* Îmi stabilesc ce sume vreau să aloc lunar pentru aceste categorii (realist);
* Văd de unde mai pot economisi, în cazul în care este nevoie;
* Pentru un rezultat cât mai bun, îmi trec TOATE cheltuielile lunare pe o listă și încerc să nu mă abat de la ea;
* Banii care merg către contul de economii îi voi pune departe de restul banilor (cash, într-un plic acasă sau într-un cont bancar, separat de cel de cumpărături);
* Dacă vreau să îmi fac un fond de urgență, suma optimă este de aproximativ 3-6 luni de cheltuieli obligatorii lunare (suma care acoperă domeniul NEVOI din buget);
* Iau în considerare și cheltuielile care nu sunt lunare, ci periodice/ anuale, (exemple: asigurare masină, schimbat cauciucuri, revizie, taxe și impozite locuință etc.).
Urmează acești pași simpli și vei vedea ce ușor este să economisești; prima dată sume mici, apoi din ce în ce mai mari… până când vei ajunge să stăpânești cu adevărat acest domeniu.