Search
Close this search box.

În ce vrei să îți investești banii?

IMG_8245
Author picture

Founders Budget & Stuff

Am observat de-a lungul timpului că mulți oameni tratează subiectul investițiilor la fel de ușor cum își fac lista de cumpărături și aș putea să înțeleg asta dacă ar fi vorba despre oameni care au bani la discreție, însă observ asta și la mulți din cei care nici măcar nu au un obicei din a-și face un buget lunar sau a economisii. 

Pentru că se dorește să dezbatem despre acest subiect, o voi face prin a trece în revistă câteva din obiceiurile pe care trebuie să le dobândim înainte să ne apucăm de investit, iar doar mai apoi voi aborda subiectul investițiilor în sine.

Ce trebuie să fac înainte să mă gândesc să investesc? 

Noi credem că banii stau și aduc rezultate în mâinile oamenilor harnici, care îi tratează ca pe o resursă importantă care ajută să potențăm anumite bucurii ale vieții și care îi administrează responsabil în fiecare lună. 

Acestea fiind spuse, credem că investițiile reușite se clădesc pe o bază solidă și stabilă, formată din câteva elemente:

  1. Analiză lunară din punct de vedere financiar

Fie că este vorba despre un business, sau despre bugetul personal sau de familie, acesta este important sa fie analizat în fiecare lună fără excepție. Bugetul lunar trebuie să fie construit pe un template potrivit pentru fiecare individ/familie/business și trebuie să cuprindă totalitatea veniturilor și cheltuielilor din luna respectivă.

Un format de buget pe care noi îl considerăm corespunzător trebuie să conțină următoarele subcategorii: nevoi, dorințe, investiții, economii, închidere datorii și dărnicie. Mai multe informații legate de acest subiect vei găsi în blogul “Despre Buget”.

  1. Indiferent de venit, cheltuielile trebuie să se păstreze într-o anumită cantitate maximă.

Majoritatea oamenilor atunci când experimentează o creștere a venitului, experimentează automat și o creștere proporțională a cheltuielilor și acest lucru se datorează în cea mai mare parte lipsei gestiunii finanțelor personale. Da, este normal ca atunci când ne crește salariul să ne bucurăm de acest lucru, dar într-un mod chibzuit.

Aici am să vă dau un exemplu prin care am trecut și eu.

Tânără fiind și lipsită de experiență, îmi doream tot timpul mai mult decât aveam, haine de la un alt magazine, să mănânc mai des în oraș și alte lucruri de felul acesta.

Ambiția aceasta mi-a adus și beneficii, nu pot nega acest lucru, pentru că mi-a plăcut și îmi place să muncesc și rezultatele m-au motivate mereu sa merg mai departe, însă curând am realizat că salariul meu chiar dacă era în creștere nu mă ajuta nici cum să economisesc sau să devin mai independent din punct de vedere financiar. Lucrul acesta era datorat faptului că nu aveam un buget, nu aveam un plan clar cu banii mei.

După ce am început să îmi construiect acest plan, care pe alocuri a pus și limite pe moment dorințelor mele, au început să apară și rezultatele mult așteptate.

Ca să concluzionez foarte simplu vă voi da un exemplu matematic banal.

Dacă în luna Iunie 2021 venitul meu este de 3000 lei net, iar cheltuielile mele lunare sunt de 2500 lei (necesar+dorințe), atunci în luna Iulie 2021 în care venitul meu este de 4000 lei, cheltuielile mele vor rămâne aceleași.

 Sigur, scenariul acesta este unul ideal, dar sunt convinsă că ați prins ideea din spate.

  1. Nu te apuci să investești până nu își stingi datoriile

Aici scoatem din calcul un posibil credit pentru locuință întins pe 30 ani, a carei sumă lunară este de cele mai multe ori mai mica decât o chirie.

Mă refer în schimb la celelalte multe și mici datorii cu dobânzi mari care trag bugetul și moralul tău în jos în fiecare lună. Trebuie să scapi de ele cât de repede.

  1. Banii din Fondul de Urgență nu sunt banii pentru investit

Fondul de Urgență este acea sumă de bani care acoperă cheltuielile de bază pentru un minim de 3-6 luni. Acești bani nu ar trebui să fie atinși decât în situații extreme.

  1. Fii gata de muncă!

Investițiile bune și de lungă durată se fac cu multă muncă.

Da, cred că sunt și anumite investiții minune, care propulsează rapid printr-un venit bine investit la un timp perfect, însă eu una nu vreau să îmi pierd viața cautând acea șansă și să mă trezesc că nu o voi avea niciodată.

Așa că sfatul meu este să te gândești bine ce știi tu să faci cel mai bine și fă din acel lucru investiția ta.

  1. Setează-ți obiectivele

Închide ochii și visează la povestea ta de peste 5-10 ani. Unde te vezi?

În funcție de obiectivul acesta major pe care ti-l propui, setează-ți toate celelalte obiective micuțe, toate, inclusiv bugetul lunar actual. 

  1. Fii pregătit să pierzi!
  1. Fă ceva mai mult decât pentru tine și familia ta.

Fă-ți un obicei din a dărui. Sunt o mulțime de oameni care au nevoie de ajutorul tău, indiferent de forma acestuia.

Cred cu tărie că altruismul ne pune viața într-o altă lumina, mult mai clară și mai obiectivă. Ne ajută să prețuim mai mult tot ce avem și să ne investim timpul în lucruri cu adevărat valoroase.

 

Acum să discutăm despre cum investim în mod practic – iată câteva idei

Surse pentru investiții – de unde finanțăm o investiție? 

  1. Investiții cu buget mic
  2. Un business nou, pornit de la zero pe un talent/pasiune personal/ă, poate fi o investiție pentru care nu trebuie să te dai prea tare peste cap. Te poți baza pe o creștere organică, însă este clar că va fi destul de lucru.
  3. Investiții în fonduri deja existente. Găsește un brocker de încredere și construiți împreună un plan de investiție pentru banii pe care i-ai pus deoparte deja.
  4. Investitii cu buget mediu
  5. Deschide o franciză a unui brand cunoscut. Spre exemplu o cafenea micuță sau o covrigărie sunt business-uri în care investiția inițială nu este una foarte mare.
  6. Cumpără o garsonieră pe care să o recondiționezi, iar mai apoi să o dai în chirie, sau pe Airbnb.
  7. Caută loturi de teren în zone cu potential de dezvoltare și așteapăt să le revinzi la momentul oportun.
  8. Investiții cu buget mare
  9. Aceste tipuri de investiții vă sfătuim să le faceți fiind bine informați de domeniul în care vreți să intrați. Vă sfătuim chiar să căutați un partener de investiții cunoscător al domeniului de interes. În această situație investiția se împarte, câștigul se împarte, dar și riscul se împarte.

 

Un alt aspect pe care vă sfătuim să îl aveți în considerare când vreți să începeți să investiți, este să nu vă puneți “toate ouăle în același coș” și să căutați să invesțiți în 2-3 domenii, astfel încât portofoliul dumneavoastră de investiții să fie cât mai asigurat.

Nu exclude și ideea de a investi financiar într-un business deja existent, aflat la început de drum, sau cu perspectivă de dezvoltare, în care tu să alegi dacă vrei să te implicit și operațional sau nu.

Sigur mai avem o mulțime de lucruri de discutat la acest capitol, însă o vom face în articole viitoare.

Până atunci, vă dorim cât mai multe investiții profitabile!

SHARE POST

You might also enjoy

8 obiceiuri financiare sănătoase pentru bărbați

Avem o veste bună pentru tine, cel care vrei să fii în controlul finanțelor tale și să fii mai organizat cu banii – multe din categoriile bugetului tău pot fi îmbunătățite pentru ca obiectivele tale financiare și personale să devină realitate.