Search
Close this search box.

Cum stau românii la capitolul dărnicie?

IMG_4962
Author picture

Founders Budget & Stuff

Înainte de a răspunde la întrebarea din titlul de mai sus, aș vrea să pun o altă întrebare: cât de importantă este dărnicia pentru tine?

Este atât de importantă, pentru a fi pusă cu prioritate în bugetul tău lunar? Apare doar la nevoie, când întâlnești un caz special și apoi te întrebi de unde poți ”rupe” o parte din bugetul tău pentru a dona? Sau nu este (deloc) o prioritate pentru tine?

Ca să mă apropii de subiectul titlului de astăzi, cei de la CAF (Charities Aid Foundation) au creat de-a lungul a peste 10 ani un raport mondial al dărniciei, unde au chestionat peste 1,6 MILIOANE de oameni din 125 țări (dintr-un total de 195 țări oficiale în anul 2021). Acest raport este făcut anual începând cu anul 2009, ultimul fiind făcut în anul 2021.

Rezultatele au fost extrem de interesante și pot fi supuse unor dezbateri lungi. Dar în tema de astăzi doresc să mă raportez strict la locul României în clasament și pe alocuri, la țările care se află în extreme: TOP 10 țări din clasament, respectiv ultimele 10 poziții.

Pentru a înțelege acest clasament mondial, voi explica pe scurt metodologia. S-au folosit interviuri în care lumea primea 3 întrebări – în funcție de acestea s-a calculat un procentaj pentru fiecare întrebare în parte, iar la final, în clasamentul general, s-a făcut o medie pentru cele 3 procentaje. Întrebările au fost:

·   În ultima lună, ai ajutat un străin sau pe cineva pe care nu-l cunoșteai?

·   În ultima lună, ai donat bani înspre o organizație non-profit?

·   În ultima lună, te-ai oferit voluntar, ai donat din timpul tău, către o organizație?

Este extrem de important de observat că doar una dintre cele 3 întrebări are legătura cu partea financiară, celelalte 2 sunt de natură non-financiară, dar au fost gândite în acest Raport, ca înțelegere multiculturală a subiectului ”dărnicie”.

La prima întrebare, 57% dintre români au răspuns afirmativ (cel mai bun procent din cele 3), la a doua întrebare – 21% dintre români, iar la cea de-a treia întrebare (atenție!) DOAR 7% au răspuns că s-au oferit voluntari, au oferit din timpul lor, către o organizație. Cu media acestor procente, 28%, România ocupă locul 96 din 114 țări intervievate în anul 2020. Un loc destul de jos în clasamentul mondial.

Clasamentul mondial este condus de țări precum Indonezia (locul 1, cu un procent mediu de 69%), Kenya (58%), respectiv Nigeria (52%). Acestea sunt urmate de Myanmar, Australia, Ghana, Noua Zeelandă, Uganda, Kosovo și Thailanda.

Pe locurile de jos din clasament se află țări precum Coreea de Sud (procent mediu de 22%), Italia (22%), Belgia (21%), Portugalia (20%) și Japonia (cu doar 12%).

Ce concluzii putem trage de aici, la o primă vedere?

·   Cred că cea mai importantă concluzie este că nu ține de avuția țării pentru a fii darnic. Nu contează cât de bogați suntem, pentru a ne putea ajuta semenii.

·   Timpul este o resursă așa de importantă și chiar mai valoroasă decât banii pe care 

îi avem. Folosește-ți timpul cât mai înțelept. Nu doar pentru tine, dar și pentru cei care trec prin nevoi. Dacă ai nevoie de ajutor în această direcție, am creat Weekly Planner-ul Budget & Stuff (https://budgetandstuff.com/product/weekly-planner-budgetstuff/) , unde îți poți nota și urmări săptămânal programul, cu obiective, planuri și lucruri pe care le ai de făcut. Nu uita să pui și dărnicia din timpul tău în acest planner 😉

·   Alege să faci ceva ASTĂZI în această direcție: fie că e vorba de alocarea unei sume de bani în bugetul tău pentru Dărnicie, fie că este vorba de a-ți pune deoparte, periodic, timp pentru semenii tăi sau că e vorba de a căuta în jurul tău organizații non-profit care s-ar bucura să le dai o mână de ajutor.

Dacă nu ști de unde să pornești, contactează-ne. Ne va face plăcere să îți oferim câteva sfaturi sau idei.

Informațiile din acest material au fost preluate din sursa: https://www.cafonline.org/about-us/publications/2021-publications/caf-world-giving-index-2021

SHARE POST

You might also enjoy

8 obiceiuri financiare sănătoase pentru bărbați

Avem o veste bună pentru tine, cel care vrei să fii în controlul finanțelor tale și să fii mai organizat cu banii – multe din categoriile bugetului tău pot fi îmbunătățite pentru ca obiectivele tale financiare și personale să devină realitate.